‘LOS (DES)CONTROLADOS DE COMPANYS’, DE JAVIER BARRAYCOA

Los descontrolados de Companys - portada
Portada del llibre.

El llibre que ens ocupa és obra de Javier Barraycoa, professor universitari, sociòleg i doctor en Filosofia, impulsor de l’organització Somatemps a qui vam tenir el plaer d’entrevistar en aquest humil blog ara fa uns dies. Autor de diversos treballs desmitificadors de la manipulació nacionalista de la història, com ara ‘Cataluña hispana’ o el còmic ‘Catalunya. La història’, ens mostra en aquesta obra imprescindible la veritable cara d’una icona del nacionalisme català, el que fou president de la  Generalitat Lluís Companys i Jover.

Companys va donar suport al cop d’Estat contra la República l’any 1934. El pajarito, com era conegut, va proclamar l’«Estat Català dins la República Espanyola». Això sí, l’invent no va durar gaire temps: Al dia següent ja s’havia rendit i va ser detingut i empresonat. El 1936, les esquerres guanyen les eleccions i Azaña l’alliberà, tornant a presidir la Generalitat.

Companys empresonat
Companys a la presó per l’intent de cop d’Estat d’octubre de 1934, amb altres membres d’ERC.

Lluís Companys va ser responsable, juntament amb altres forces d’esquerra, de la mort de milers de catalans a la Guerra Civil. Ell va signar el Decret que va crear el Comité de Milícies Antifeixistes, botxins de tantes i tantes persones de forma cruel i arbitrària. A diferencia d’altres, però, aquests no van morir al front, és a dir, en batalla, sinó que van ser torturats i assassinats en territori sota el seu control per ser catòlics, de dretes o per recolzar el bàndol nacional.

Ja veuen, doncs, que el Companys no era una persona, per dir-ho suaument, que tingués gaire amor o respecte per la legalitat i tampoc per la vida dels altres. Idealitzat pels nacionalistes d’avui després de ser afusellat, ha esdevingut un mite intocable del separatisme, icona màxima del victimisme nacionalista.

Barraycoa defensa al llibre la tesi de que la repressió republicana, que va costar la mort a prop de 9000 catalans, no va ser pas casual ni descontrolada si no més aviat fruit d’un «desordre molt ordenat». En iniciar-se la guerra va pactar amb els anarquistes que, juntament amb membres d’Esquerra Republicana de Catalunya i altres organitzacions esquerranes van dur a terme una veritable orgia de sang en forma de tortures i assassinats.

Obra imprescindible per qui vulgui conèixer la figura de Lluís Companys basada en fets i opinions de l’època fins i tot de persones del seu entorn, sense mites.

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s